Minden év október elején Szent Gellért Katolikus óvodások látogatnak el a tájházba. Az egy hetes változatos tartalmú Egészséghetük részeként mi a tájházban a természetes régi életvitelt tudjuk bemutatni. Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal járulunk hozzá az óvónők oktató-nevelő munkájához. A kert, gémeskút, udvar, az épület, a régi tárgyak és vallásos képek mind, mind felfedezésre váró érdekességek. Mindenről mondókáznak, mesélnek, énekelnek, a körjátékokban, szerepjátékokban pedig nagyszüleik játékos gyermekkora elevenedik meg.

Ez év október 8-án, hétfőn délelőtt a nagycsoportos óvodások szüreti munkákat gyakorolhattak a tájházban. A képsorról tanult szüreti munkafolyamat ismétlése után valóságosan is darálták, préselték a szőlőt, majd izgatottan lesték a csorgó mustot. Jóízű kóstolgatás után felcsendültek a tanult dalok, és játékok. A tavaly már jól sikerült szüreti nap idén is lendületes és vidám lett. Köszönjük Hegedűs Nándorné Terikének és Tápay Pálné Katikának, hogy minden évben rendelkezésünkre bocsátják szüretelő eszközeiket. A templomban október 7-én, terményáldáson megszentelt szőlőt Kosik Sándor esperes plébános úr ajándékozta az óvodának, ehhez járult hozzá Dósai Imre, aki szőlőjében szedett finom fürtökkel kedveskedett. A gyerekek nevében is köszönjük a segítséget.

Október 11-én, csütörtökön Kenyér –napot tartottunk az óvodásokkal. Minden évben együtt várjuk ezt a különleges délelőttöt. A csoportok egymást váltva érkeznek. Néhány csoport a kemence fűtését, a padkán szakajtókban sorakozó kenyértészták kelését figyelheti meg, utána jövők a kenyerek kemencébe rakását, bevetését láthatják, mások pedig a forró cipók kivételét is megcsodálhatják. Közben mindenki lisztet szitál a sütőteknőben, próbálgatják a dagasztás mozdulatait, s ha elfáradnak a nagy munkában, a kemencepadkán, vagy a kuckóban melegednek. Érdekesség, mikor az Oskola teremben a tanulásról óvodai nyelven beszélgetnek, rajzolnak, hangszerekkel dallamokat, ritmusokat varázsolnak.

A Kenyér-nap végén a kisült kenyereket az óvónők elviszik, másnap az óvodában plébános úr megszenteli őket. A kisgyerekek falatozgatás közben tanulnak hálát adni a mindennapi kenyérért.

Terbe Éva múzeumpedagógus