November 13-án, szombaton 19 órától a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadásában Bozsik Yvette: Játszótér című táncos darabját tekinthetik meg a Kulturális Központ színháztermében.

Bozsik Yvette: Játszótér

Előadják:

Ápolónő.……………………………..Bartha Boróka

Ápoló………………………………….Szabó Eduárd

Ápolt………………………………….Barabás Árpád, Boros Mária, Máthé Annamária, Vajda Gyöngyvér, Gazdag Erzsébet, Kolozsi Borsos Gábor, Vass Csaba

Zeneszerző: Yonderboi m.v. Philippe Heritier m.v.

Koroegráfus asszisztens: Vislóczki Szabolcs m.v.

Jelmez: Berzsenyi Krisztina m.v.

Rendező-koreográfus: Bozsik Yvette m.v.

 

Bozsik Yvette Játszótér című előadását főként egy Kenneth MacMillan- és egy Nizsinszkij-koreográfia inspirálja.

„MacMillan darabjai közül a  Playground épül a legerősebben az emberi psziché tanulmányozására. Nyugtalanító darab… A lélek nyomoráról és vadságáról szól. Minden félrebeszélés és romantizálás nélkül vizsgálja az emberi sorsot, végül mégis eljut egyfajta hajthatatlan szépséghez” – írták a darab 1979-es Edinburgh-i ősbemutatójáról. Abban az előadásban a címben jelzett játszótér egy drótkerítéssel körülvett udvar volt. Börtönre emlékeztető, rácsos ablakú épület fala látszott mögötte, a falon festett karikatúra-figurák. A játszó „gyerekek” egy elmegyógyintézet lakói – játékaik a sérült személyiségüket tükrözik.

Az előadás különlegessége az a munkamódszer, amellyel Bozsik Yvette a Figura Színház tagjaival dolgozik: az előadás több jelenetének vázát, alapját a színészek  – egy-egy meghatározott témára (játszótér, tengerpart, gyerekkor stb.) készített – improvizációi adják.