Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a magyar kultúra napján átadta a Minősített Közművelődési Intézmény Címeket és a Közművelődési Minőség Díjat.

A kitüntetés azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Hoppál Péter köszöntő beszédében hangsúlyozta: a jelenkor nehézségei, társadalmat bomlasztó tényezői ellenhatásaként fontos küldetést végeznek azok a szakemberek és azok a szakmai csoportok, akik megpróbálnak valamilyen kulturális érték mentén közösséget szervezni és építeni a településeinken.

Az államtitkár megköszönte azok munkáját, akik „ebben a társadalomépítő, közösségszervező, és a magyar nemzet egészének szövetségi rendszerét gyógyító és javító szakmai munkában tevékenykednek.”

Hozzátette: akik ma díjazásban részesülnek, a közösségi művelődésben, szerte az országban részt vevő, gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek biztosítják azt az alapvető jogot, hogy a lehető legjobb körülmények között férjenek hozzá – hozzáértő szakemberek közreműködésével és segítségével – a tanuláshoz, művelődéshez, hogy alakíthassák közösségeiket, tegyék élhetőbbé és otthonosabbá településeiket.

konecsni

Hoppál Péter kiemelt küldetésnek nevezte a közösségi művelődés területét. Mint mondta: „A kulturális tárca az emberi erőforrások egyik fontos tényezőjeként arra készül, hogy Önökkel együttműködve az életminőség javítását tudja kínálni a magyar társadalom azon tagjai számára, akik a kultúrával való találkozás vonatkozásában hiányokat szenvednek.”

2014-ben 15 szervezet nyerte el Minősített Közművelődési Intézmény Címet:

Marcali Városi Kulturális Központ (Marcali),
Csengey Dénes Kulturális Központ (Paks),
A Vértes Agorája (Tatabánya),
Fejér Megyei Művelődési Központ (Székesfehérvár),
Debreceni Művelődési Központ (Debrecen),
Konecsni György Kulturális Központ, Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház (Kiskunmajsa),
A Művelődés Háza és Könyvtára (Sárospatak),
Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ (Békés),
Bálint Ágnes Kulturális Központ (Vecsés),
Mácsai Sándor Művelődési Ház (Kaba),
Zuglói Cserepes Kulturális Nonprofit Kft. (Budapest),
Ózdi Művelődési Intézmények (Ózd),
Goldmark Károly Művelődési Központ (Keszthely),
Lamberg – kastély Kulturális Központ (Mór),
Kecskeméti Ifjúsági Otthon (Kecskemét).

Közművelődési Minőség Díjat az a kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési szervezet veheti át, amely rendelkezik a Minősített Közművelődési Intézmény Címmel. Az idei kitüntetett a Corvin Művelődési Ház (Budapest).

Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság