Az idei Honismeretei tábor nem számított rendhagyónak – már a helyszínt illetően sem –hiszen a 2016. június 27. és július 1. között megrendezett Honismereti tábornak a Konecsni György Kulturális Központ szolgált helyszínül.

Nagy izgalommal és még több meglepetés játékkal készültünk és vártuk a táborozni vágyó gyerekeket! A tábor vezetői Pap Eliza és Dr. Törökné Kuklis Edit voltak.

Az első napon egy kisebb sétával egybekötve ismerkedtünk meg Kiskunmajsa város helyi értékeivel, a központban elhelyezkedő köztéri alkotásokkal, emlékművekkel. A gyerekek érdeklődve hallgatták egy-egy alkotás történetét és ezek után ügyes kérdésekkel „bombázták” a tábor vezetőit. Délutánonként a gyerekeké, és az általuk megszerzett tudásé, ismereteké volt a főszerep. Játékos módon – csapatvetélkedők formájában puzzle, társasjáték, képkereső –logikai játék, rajzolás – szereztünk újabb és újabb ismereteket, ezzel is növelve a városunkról eddig megszerzett tudást. Mindannyian nagyon élveztük a közös játékot, a gyerekek nagyon aktívan, és erős csapatszellemben igyekeztek a legjobb teljesítményüket nyújtani.

Honismeret1.

A második napon folytattuk helyi értékeink megismerését: a Római Katolikus Templomban Sipos László kántor mesélt nekünk a templom múltjáról, játszott nekünk az orgonán és felmehettünk a templomtoronyba is, ahonnan csodás kilátás nyílt az egész városra és környékére. A gyerekek nagyon élvezték az itt eltöltött időt, amiért ezúton is nagyon hálásak vagyunk a kántor Úrnak! Utunk innen a Helytörténeti Gyűjteménybe vezetett, ahol Darányi Éva múzeumi dolgozó, restaurátor röviden ismertette a Gyűjtemény történetét. Ebéd előtt egy kis játékra is jutott időnk a szomszédos Fitnessparkban.

Honismeret2.

Szerdán egy egész napos múzeumi kiránduláson vettünk részt Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban, ahol két kiállítást: „Pompei – Élet és halál a Vezúv árnyékában” és „Kincsek, titkok, aranyak – A nagyszentmiklósi aranykincs” is végigjártunk. A közös fényképek készítése mellett természetesen a kiállításhoz kapcsolódó interaktív játékok kipróbálása, és a közös játék sem maradhatott el.

honismeret3.

Másnap az Önkormányzat jóvoltából a kis Dottóval egy nagyobb kirándulást tehettünk az ’56-os Múzeumhoz, Kápolnához és a Mayossaszállási Emlékűhöz. Az ’56-os Múzeumban Terbe Éva múzeumpedagógus várt minket, aki nagyon alaposan és érdekesen mutatta be a gyerekek számára az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit és a Pongrátz testvérek életútját. Ezúton is köszönet illeti Évikét a lelkiismeretes és élményközpontú tárlatvezetésért! A délután fénypontja a Városháza és pincebörtön meglátogatása volt, ahol egy igazi betyár fogadott minket. Nagy volt a meglepődöttség, de megsajnáltuk és szabadjára engedtük betyárunkat egy fogadalom ellenében, hogy ezután jó útra tér.  A gyerekek bepillantást nyerhettek, hogy milyen is egy polgármester élete, és ezek után megvendégeltek minket a tanácsteremben, ahová jó betyárunk is velünk tarthatott.  Ezt követően játékos csapatvetélkedőkkel és társasjátékkal tettük próbára a megszerzett tudásunkat a Városháza udvarában. Köszönjük a kedves fogadtatást, az „idegenvezetést” jegyző asszonyunknak, dr. Tóth-Péli Emőkének alpolgármester asszonyunknak Rávai Mónikának, és betyárunknak, a szanki Csontos Lászlónak.

 

honismeret4.

Honismeret5.

Az utolsó napon ellátogattunk a Kiskunmajsai Rendőrőrsre, ahol Birtalan Róbert r. százados, rendészeti alosztályvezető és Herpai Gábor törzsőrmester segítségével megismerhettük Apollót, a járőrkutyát. Ezen kívül volt ügyességi verseny (nyereményjátékkal), kipróbálhattuk a rendőrautót, bilincset és a szirénát is. Utunk ezután a Városi Könyvtárba vezetett, ahol Ladányi Ágnes könyvtáros vezetésével új ismereteket tudhattunk meg az épületről és a könyvtárról is.

Honsimeret6.

 

Külön köszönet Valentovicsné Irénkének a különleges játékkészítő foglalkozásért, ami nagyélmény maradt a számunkra.

Nos, így telt a mi kis táborunk, ahol a gyerekek sokat tanulhattak egymástól, új élményeket, barátokat szerezhettek, és nem utolsó sorban, ami a tábor legfőbb küldetése volt, játékos eszközökkel sok újat tanultunk szülővárosunk történetéről. A tábor végén emléklapok és honismereti táboros bögrék kerültek kiosztásra.

Köszönjük, hogy részvételt, találkozunk jövőre a soron következő Honismereti táborban!

Szeretettel búcsúzik Tőletek: Eliza és Edit néni

A táborról készült további képek megtekinthetők facebook oldalunkon.