Intézményünk is csatlakozott a Jóga Világnapja mozgalomhoz.

Anko Reijnders jógaoktató vezetésével a Horváth István Sporttelepen került sor Kiskunmajsa és kistérsége jógacsoportjainak és az érdeklődők számára a találkozóra.
Az EFI – Egészségfejlesztési Iroda ingyenes egészségügyi állapotfelméréssel támogatta a rendezvényt. Az előző évi találkozót megduplázta az idei esztendő. A zöld gyepen a színes kavalkádban a harmóniáé, a test – lélek – szellem egyensúlyáé volt a főszerep. A kétórás mozgásgyakorlatokat meditációs pihenés követte. A felüdülést a Tourinform Iroda és a Városi Könyvtár frissítő gyümölcsei, különleges limonádéi, valamint egészséges étkek kóstolója zárta – nagy népszerűségnek örvendve.

Mi a Jóga Világnapja?

India jelenlegi miniszterelnöke, Modi szerette volna felhívni a figyelmet a jóga népszerűségére. 2014-ben New Yorkban, az ENSZ közgyűlése előtt tartott, klímaváltozásról szóló beszédében hívta fel a figyelmet arra, hogy a megoldás az ember életmódjában, értékrendjében, felfogásában bekövetkező változáson múlik, és a jóga valójában pont erről szól. Az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította. Az ENSZ történetében ez volt eddig a legtöbb nemzet által támogatott javaslat (Indiát 175 nemzet támogatta az előterjesztésben). Amellett, hogy elsöprő többséggel szavazták meg, rekordidő alatt fogadták el (kevesebb, mint 90 nap). Ezzel az ENSZ elismerte a jóga “holisztikus szemléletét az egészség és a jólét területén”, valamint, hogy a jóga gyakorlása, és minél szélesebb körben való terjesztése az egész világ számára hasznos.

A dátumra sem véletlenül esett, hiszen június 21-e, a nyári napforduló napja, mely a leghosszabb nap az É-i féltekén, emiatt fontos jelentősége van a világ számos területén.

Azóta (a mai napon 4. alkalommal) ezen a napon minden jógát gyakorló összejön gyakorolni, megosztani a belső tapasztalataikat, szemlélődnek, figyelik a haladást, belső béke módban és együtt meditálnak.

Mi a Jóga?

Sokoldalúak, sokszínűek vagyunk… olyanok mint a szivárvány. Mindenki más –– mindenkinek más a története, más a mozgáskultúrája, mások a testi-lelki szokásaink, más az energiaszintünk, más az életünk. Mért milyen az élet? Valószínűleg nem habos torta!! Mindig változik és „Mindig van valami”. Mindenki a saját valóságában él… De életünk során mindannyian felismerünk valamit közösen: ami igazán egészségtelen, gyors. Ide-oda rohanunk. Iskola, munka, feladatlisták, gyorsan eszünk, túl sokat vagy éppen túl keveset eszünk, keveset alszunk, megy a TV -sorozat, vagy a meccs. És persze állandóan megy a telefon körülöttünk: hívások, üzenetek, facebook, youtube, messenger

Mire van szükségünk: miből kell kicsivel több? Kell több Nyugalom, több Bizalom, több Egyensúly, több hely a testünkben, több harmónia a lelkünkben

Ez nem csak fizikai erővel vagy fizikai hajlékonysággal érhető el vagy valósítható meg! Itt az egész-ségról van szó! Egy állapot, egy érzés, egy áramlás, egy életmód, egy értékrend, egy hozzáállás. Testeddel, agyaddal, lelkeddel….

A jóga semmi más, mint röviden – „egység” A jóga gyakorlatok (ászanák, légzés, relaxáció, meditáció), mind segédeszközök az Egység felé, a Belső Béke felé vezető úton.

További képek:

Kiskunmajsa Városi Könyvtár facebook