Márciusban adott be pályázatot Kiskunmajsa Város Önkormányzata a Konecsni György helytörténeti gyűjtemény bővítésére és fejlesztésére az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Múzeumok és levéltárak iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése” című pályázati felhívásra.

A projekt 18.111.080.- forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyhez Kiskunmajsa Város Önkormányzatának semmit sem kell hozzátennie, hiszen a pályázat 100 %-os finanszírozású. A pályázat kimunkálását és előkészítését a Projekt Iroda végezte.

Az elnyert forrásból a Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény Iskola utcai épületében valósítanak meg fejlesztéseket. Az épület bővítésével egy komplex foglalkoztató közösségi teret hoznak létre, ahol a gyűjtemény múzeumpedagógiai programjainak tudnak majd minden igényt kielégítő helyiséget biztosítani. Az elkülönített foglalkoztató tér célja, hogy zavartalanul, de a gyűjtemény anyagához könnyen hozzáférve lehet korszerű körülmények között megtartani a különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Mivel a jelenlegi épületben nincsen erre alkalmas helyiség, ezért a legegyszerűbb megoldás az épület bővítése Észak-keleti irányba egy 36,36 m2-es foglalkoztató térrel, mely egyidejűleg 15 fő leültetésére és foglalkoztatására lesz alkalmas. Az újonnan kialakított foglalkoztató tér az óvodás korosztálytól a középiskolás korosztályig lesz képes kiszolgálni a kiskunmajsai fiatalokat múzeumpedagógiai szakkörökkel, múzeumi órákkal, és egyéb tematikus foglalkozásokkal. Emellett természetesen a település és térsége teljes lakossága számára is nyitott lesz a helyiség, mint kisebb közösségi tér, ahol például a gyűjtemény baráti köre tarthatja majd kisebb összejöveteleit.

Emellett a tervezett foglalkoztató térben olyan tároló szekrények is helyet kapnak majd, ahol a múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmával használt eszközök, kellékek kapnak helyet, így nem az egyes irodákban kell azokat tárolni a továbbiakban.

A pályázat keretében a foglalkoztató tér kialakítása mellett két virtuális pontot is létesítenek. Az egyik egy állomásos pont az újonnan létesülő közösségi térben kap majd helyet, ahol a különféle képzésekhez, programokhoz nyújt IKT segítséget, a másik, kétállomásos pontot a jelenlegi időszaki kiállítótérben helyezik el. A virtuális pontokon a helytörténeti gyűjtemény anyagának (képzőművészeti, fotó, néprajzi és régészeti) digitalizált változata lesz elérhető, emellett a pontokról linkek segítségével elérhetővé válik a Sulinet hálózat, a Magyar Elektronikus Könyvtár, valamint néhány fontosabb magyar múzeum honlapja is. Amennyiben lehetőség nyílik rá, az egyik munkaállomást MaNDA Ponttá alakítják.